Nieuwbouw
Hoe fantastisch is het om een nieuwbouwwoning te kopen en alles zelf naar eigen smaak in te richten? We helpen je graag bij deze droom en geven je tips over de extra aandachtspunten.


Financiering van nieuwbouw
De financiering van een nieuwbouwwoning werkt anders dan bij een bestaande woning. Je betaalt de koopsom namelijk niet in één keer, maar in termijnen. Iedere keer dat de aannemer na het afronden van een bouwfase een factuur stuurt, betaal je deze uit het bouwdepot.
In tegenstelling tot bij een bestaand huis hoef je bij een nieuwbouwhuis geen overdrachtsbelasting, aankoopmakelaarskosten en taxatiekosten te betalen. Wel betaal je BTW over de vrij op naam-prijs en wordt er vaak gekozen voor een opleveringskeuring. De leveringsakte wordt meestal door de bouwer betaald.
Hoewel je ook bij het kopen van een bestaande woning te maken kunt krijgen met dubbele maandlasten, betaal je deze bij nieuwbouw doorgaans langer. De gemiddelde oplevertijd van een nieuwbouwproject is immers al snel anderhalf jaar. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met deze dubbele woonlasten bij het maken van een financieringsplan. Mogelijk kunnen deze lasten worden meegefinancierd, uit de overwaarde worden betaald of uit eigen spaargeld opgevangen worden.
Oriëntatie Certificaat
Maak jouw inschrijving voor een nieuwbouwproject sterker door een “Oriëntatie Certificaat” mee te sturen. Dit is een gratis verklaring vanuit Woning en Hypotheek dat wij jouw financiële situatie hebben bekeken en dat wij het haalbaar achten dat je de gewenste woning daadwerkelijk kan financieren. Voor de makelaar en de projectontwikkelaar is dit erg fijn, daar ze de nieuwbouwwoningen zo snel mogelijk én aan de juiste personen willen verkopen. Dit geeft jou een voordeel ten opzichte van andere ingeschrevenen.
Renteverlies tijdens de bouw
Als je een nieuwbouwwoning koopt, betaal je al rente terwijl je nog niet in de woning woont. Dit fenomeen staat ook wel bekend als renteverlies tijdens de bouw.
Het volledige hypotheekbedrag wordt in een bouwdepot gestort. Gedurende de bouw ontvang je diverse facturen vanuit de bouwer en lopen je opgenomen hypotheekbedrag en maandlasten op. Het te besteden bedrag in het bouwdepot gaat hierdoor omlaag. Hoe meer je hebt opgenomen uit het bouwdepot, hoe meer je aan rente betaalt.
Een belangrijke voorwaarde die we voor jou vergelijken, is of de rente die je voor je resterende bedrag in het bouwdepot ontvangt, gelijk is aan de rente die je betaalt voor de hypotheek. Op deze manier betaal je enkel voor hetgeen dat is opgenomen.
Sommige geldverstrekkers hanteren namelijk een lagere rente, die wordt vergoed voor het resterende bedrag in het bouwdepot. Hierdoor betaal je méér aan rente, wat een kostbaar verschil kan zijn met andere partijen.

Bouwrente
Bouwrente kan optreden vóór en tijdens de bouw. Bouwrente bestaat uit financieringsrente of uitstelrente.
Financieringsrente
Als de bouwer al kosten heeft gemaakt vóór het ondertekenen van de koop-aanneemovereenkomst, betaal je rente over de gemaakte kosten. Dit heet de financieringsvergoeding. Deze vergoeding wordt meegenomen in de vrij op naam prijs en kan je gewoon meefinancieren, echter is dit gedeelte niet fiscaal aftrekbaar.
Uitstelrente
De rente die je betaalt over de periode tussen het tekenen van de koop-aanneemovereenkomst en het moment dat je de sleutels krijgt van de woning, heet uitstelrente. Deze rente is wel fiscaal aftrekbaar. Als je het meefinanciert in de hypotheek is deze rente níet aftrekbaar.
Tip!
Als je een energiezuinige woning koopt, kan je vaak meer lenen. Dit is onder andere afhankelijk van het energielabel of de EPC (energieprestatiecoëfficient) norm. Vraag dan ook om een EPC-rapport aan de makelaar of projectontwikkelaar. Daarnaast krijg je vaak een duurzaamheidskorting, dit is een extra rentekorting als je een energiezuinige woning koopt.

Meerwerk meefinancieren
Naast de (casco) woning, krijg je vaak een optielijst aangeboden van het bouwbedrijf. Hierin kan je de woning nog meer naar smaak inrichten. Dit is bijvoorbeeld een aanvulling op de keuken of badkamer. Maar ook een uitbouw, dakkapel, andere meterkast, extra stopcontacten of een dichte trap. Naast de optielijst vanuit het bouwbedrijf, zal je zelf nog ander meerwerk hebben zoals de oprit, tuin, vloeren, stuc- en schilderwerk. Een veelgebruikte term voor meerwerk is aard- en nagelvast. Je mag meerwerk vaak meefinancieren (in box 1) als een zaak zodanig verbonden is met de grond of het gebouw, dat deze niet zonder beschadiging los te krijgen is. Een vastgelijmde PVC vloer mag je dus wel meefinancieren. Een PVC vloer die je eruit kan klikken niet. Daarnaast verschilt het per geldverstrekker welk percentage van meerwerk je mag meefinancieren. Overigens zijn er vaak wel opties om het overige meerwerk zoals meubels in box 3 (zonder renteaftrek) mee te financieren. Vraag ons naar jouw mogelijkheden!
Hypotheek bij nieuwbouw berekenen
Benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor het financieren van je nieuwbouwwoning? Belangrijk bij het berekenen van een nieuwbouw hypotheek zijn met name de koop-aanneemsom, kosten voor eventueel meerwerk, afkoop erfpacht, bouwrente en kosten nutsvoorzieningen.
Goed om te weten: deze bouwrente is na ondertekening van de koop- of aanneemovereenkomst fiscaal aftrekbaar. Graag berekenen we voor jou nauwkeurig hoeveel hypotheek jij kunt krijgen en op welke fiscale voordelen je hierbij recht hebt. Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak.
Opleveringskeuring
De kosten van een opleveringskeuring verschillen per bouwkundige. Over het algemeen betaal je voor een opleveringskeuring van maximaal 2 uur tussen de € 180 en € 290. De kosten van een opleveringskeuring zijn fiscaal aftrekbaar als ze in combinatie met een nieuwbouw hypotheek worden afgesloten. Meer weten? Maak een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek.


Niet-projectmatige nieuwbouw
Als je de woning zelf laat ontwerpen, heb je geen standaard koop-aannemingsovereenkomst. De waarde wordt vastgesteld met behulp van een nieuwbouw-taxatierapport. Dit rapport wordt opgesteld met behulp van bouwtekeningen, bestek en de omgevingsvergunning.
Wat mensen over ons zeggen
